Ana içeriğe atla

BİLGE NARİN İLE DİJİTAL GAZETECİLİK

     DOÇ. DR. BİLGE NARİN İLE DİJİTAL GAZETECİLİK

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik Bölümü tarafından düzenlenen söyleşide dijital gazetecilik konuşuldu. Moderatörlüğünü Süleyman İrvan'ın üstlendiği söyleşiye Doç. Dr. Bilge Narin konuk olarak katıldı. 
Konuklarına Bilge Narin'i tanıtan Süleyman İrvan ilk sorusunu sorarak söyleşiyi başlattı.

Süleyman İrvan : '' Dijital medya nedir? Medya dijital olunca ne değişiyor'' ?

Bilge Narin : '' Dijital medya üç şeyi dönüştürdü ''.

Dijital medyanın birçok şeyi değiştirdiğini belirten Bilge Narin '' Şunu söylemek istiyorum, iletişim araştırmaları yaparken üç şeye bakarız. Üretim aşaması, medya metni ve medya metnini izleyicilerin nasıl okuduğu. Dijital medya işte bu üçünü de dönüştürdü. Haberin üretim ve dağıtım süreci değişti'' dedi.

Süleyman İrvan : '' Hipermetinsellik nedir '' ?

Sıkça karşımıza çıktığını ve Bilge Narin'in de bu konuda tez yazdığını belirten İrvan , '' Hipermetinsellik nedir?'' diyerek sorusunu yöneltti.

Bilge Narin : '' Sıradan okuma metinlerinden çok farklı ''.

Bilge Narin sözlerine şöyle giriş yaptı '' Yeni medyanın bilinen üç temel özelliği vardır. Multimedya, etkileşim ve hipermetinsellik. Hipermetin derken kastedilen şu oluyor; kitaplar gibi sıradan okumadan metinlerinden farklı olarak bir anda karşınıza bir link çıkabiliyor.'' ve ekledi '' Bu linklerle siz Trump haberinden bir anda Rihanna haberine geçiş yapabiliyorsunuz. Matbaanın bulunmasıyla başlayan okuma yönü belli olan metinler böylece değişmiş oldu''.

Süleyman İrvan : ''Akademi sektörün önünden gidiyor bu durum hakkında ne düşünüyorsun '' ?

Süleyman İrvan, önceden sektörün akademinin ilerisinde olduğunu fakat günümüze bakıldığında akademinin sektörün önüne geçtiğini belirterek sorusunu yöneltti '' Robot gazetecilik alanında araştırmalar yapılıyor ama sektörün bununla hiç alakası yok. Akademi sektörün önünde, siz ne düşünüyorsunuz bu durum hakkında ?

Bilge Narin : '' 2030'da robot gazetecilik bekleniyor''.

Süleyman İrvan'a hak vererek giriş yapan Narin, '' Konusu gelmişken robot gazeteciliğe de değinmek istiyorum. Mesela önemli maçlar oluyor. Galatasaray- Fenerbahçe derbisinde beklenen ilk gol geldi diye yazılıyor. Bunu algoritma ya da robot yazıyor'' dedi ve ekledi '' Yapılan araştırmalar sonucunda 2030'da şuan ki yapılan haberlerin %90' ının algoritmalar tarafından yazılacağı söyleniyor. Bu işin tam mantığı nedir dersek, başlangıçtaki insan emekleri hariç insansız haber yazmak diyebiliriz.'' Bu konuda yaptığı çalışmalardan örnekler gösteren Narin, sözünü noktaladı. 

Süleyman İrvan'ın sorularını yanıtlayan Bilge Narin'in  katılımcı öğrencilerin de sorularını yanıtlaması ile söyleşi son buldu.
















Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

GAZETECİ ESRA ÖZ İLE SAĞLIK HABERCİLİĞİ

         GAZETECİ ESRA ÖZ İLE SAĞLIK HABERCİLİĞİ Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya ve Gazetecilik Bölümü tarafından düzenlenen ve moderatörlüğünü Prof. Dr. Süleyman İrvan'ın üstlendiği online söyleşide sağlık haberciliği konuşuldu. Sağlık haberciliği konulu söyleşiye konuk olarak Esra Öz katıldı. Esra Öz'ü katılımcılara tanıtarak giriş yapan Süleyman İrvan ilk sorusunu yönelterek söyleşiyi başlattı. Süleyman İrvan : '' Türk medyasının coronavirüs salgınına bakışı hakkında ne düşünüyorsunuz '' ? Coronavirüsün başladığı ilk zamanlarda, virüsü bir grip olarak gören ve çorba için geçer diyen bir kitle olduğuna değinen İrvan şöyle devam etti '' Günümüze bakarsak virüsün ciddiyetinin farkındayız. Siz Türk medyasının coronavirüs salgınına bakışı hakkında ne düşünüyorsunuz? Bu süreçte medya ne durumda? ''  Esra Öz : '' Televizyonlarda ağzı hekimleri gördük''. Enfeksiyon hastalıkları uzmanların

ORHAN ŞENER'İN DİLİNDEN DİJİTAL DÖNÜŞÜM

ORHAN ŞENER'İN DİLİNDEN DİJİTAL DÖNÜŞÜM Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümü tarafından düzenlenen söyleşide Dijital Dönüşüm konuşuldu. Moderatörlüğünü Prof. Dr. Süleyman İrvan'ın üstlendiği söyleşiye Orhan Şener konuk olarak katıldı.   Orhan Şener'i ikatılımcılara tanıtan Süleyman İrvan hız kesmeden söyleşiye giriş yaptı. Günün konusunun Dijital Dönüşüm olduğunu söyleyen İrvan, '' Dijital dönüşüm devam eden bir süreç. Sizce Türkiye bu süreci ne kadar yakalayabilmiş durumda ya da gazetecilikte dijital dönüşüm hangi seviyede?'' diyerek ilk sorusunu Orhan Şener'e yöneltti. Orhan Şener : '' Dijitalleşme var fakat dönüşüm yok''. Dijital dönüşümün toplumumuzda ne anlama geldiğinin bilinmediğini belirten Şener, sözlerine şöyle devam etti; '' 1996-2000 yılları arasında dönem gazeteleri, haberleri internete koyalım var olalım düşüncesi içindeydiler. 2000' lerde durum değişti. Bilgisayarların eve g