Ana içeriğe atla

ORHAN ŞENER'İN DİLİNDEN DİJİTAL DÖNÜŞÜM

ORHAN ŞENER'İN DİLİNDEN DİJİTAL DÖNÜŞÜM





Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümü tarafından düzenlenen söyleşide Dijital Dönüşüm konuşuldu. Moderatörlüğünü Prof. Dr. Süleyman İrvan'ın üstlendiği söyleşiye Orhan Şener konuk olarak katıldı.

  Orhan Şener'i ikatılımcılara tanıtan Süleyman İrvan hız kesmeden söyleşiye giriş yaptı. Günün konusunun Dijital Dönüşüm olduğunu söyleyen İrvan, '' Dijital dönüşüm devam eden bir süreç. Sizce Türkiye bu süreci ne kadar yakalayabilmiş durumda ya da gazetecilikte dijital dönüşüm hangi seviyede?'' diyerek ilk sorusunu Orhan Şener'e yöneltti.

Orhan Şener : '' Dijitalleşme var fakat dönüşüm yok''.

Dijital dönüşümün toplumumuzda ne anlama geldiğinin bilinmediğini belirten Şener, sözlerine şöyle devam etti; '' 1996-2000 yılları arasında dönem gazeteleri, haberleri internete koyalım var olalım düşüncesi içindeydiler. 2000' lerde durum değişti. Bilgisayarların eve girmesiyle insanlar ücretsiz haber tüketmek istediler. Bu durumunda dijital dönüşüm olduğu sanıldı. Günümüze bakıldığında haber, internetten takip edilir hale geldi ve özellikle Twitter bu noktadada çok hakim'' dedi ve ekledi '' Baktığımızda dijitalleşme var ama dijital dönüşüm söz konusu değil. Bilinçli bir dönüşüm yok''.

Süleyman İrvan : '' Dijital dönüşümü sağlayabilen medya için nasıl bir gazetecilik gereklidir'' ?

Süleyman İrvan sorularına devam ederken, Corona ile beraber dijitalleşmenin hız kazandığına değindi ve ekledi '' Gazetecilik bundan sonra böyle devam edecek buna alışmamız gerek. Aynı zamanda da buna uygun bir gazetecilik gerekiyor. Az önce dediğiniz gibi Türkiye tam olarak dijitale dönüşmüş değil. Peki dijital dönüşümü sağlamış bir medya için nasıl gazetecilik gerekir? Ya da başka bir deyişle gazetecilik bu süreçte hangi donanımlara sahip olmalıdır ?

Orhan Şener : '' Temel gazetecilik becerilerine sahip olunmalı '' .

Mecralar olarak dijital dönüşüme bakıldığında, agresif dönüşümlerin yapılmaması gerektiğini ve hali hazırdaki kitlenin korkutulmaması gerektiğini söyleyen Şener, '' Yaşça büyük kitlelere dijitalde nasıl ulaşabileceklerini göstermeleri gerekiyor. Dijitalde abonelikler hediye etmek gibi yumuşak geçişlerle zemini hazırlamaları gerekiyor. Haberlerde ise özgün olabilmeleri çok önemli'' şeklinde devam etti ve ekledi '' Gazetecilerin öncelikli olarak temel gazetecilik becerilerine sahip olmaları gerekiyor. Örneğin dil bilmeliler, exel bilmeliler ve bir de photoshop benzeri tasarım programlarına hakim olmaları gerek'' diyerek sözünü noktaladı.

Soruların bitmesi ve vaktin dolması ile katılımcılara ve konuğa teşekkürlerini ileten Süleyman İrvan söyleyişiyi sonlandırdı.














Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

GAZETECİ ESRA ÖZ İLE SAĞLIK HABERCİLİĞİ

         GAZETECİ ESRA ÖZ İLE SAĞLIK HABERCİLİĞİ Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya ve Gazetecilik Bölümü tarafından düzenlenen ve moderatörlüğünü Prof. Dr. Süleyman İrvan'ın üstlendiği online söyleşide sağlık haberciliği konuşuldu. Sağlık haberciliği konulu söyleşiye konuk olarak Esra Öz katıldı. Esra Öz'ü katılımcılara tanıtarak giriş yapan Süleyman İrvan ilk sorusunu yönelterek söyleşiyi başlattı. Süleyman İrvan : '' Türk medyasının coronavirüs salgınına bakışı hakkında ne düşünüyorsunuz '' ? Coronavirüsün başladığı ilk zamanlarda, virüsü bir grip olarak gören ve çorba için geçer diyen bir kitle olduğuna değinen İrvan şöyle devam etti '' Günümüze bakarsak virüsün ciddiyetinin farkındayız. Siz Türk medyasının coronavirüs salgınına bakışı hakkında ne düşünüyorsunuz? Bu süreçte medya ne durumda? ''  Esra Öz : '' Televizyonlarda ağzı hekimleri gördük''. Enfeksiyon hastalıkları uzmanların

BİLGE NARİN İLE DİJİTAL GAZETECİLİK

     DOÇ. DR. BİLGE NARİN İLE DİJİTAL GAZETECİLİK Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik Bölümü tarafından düzenlenen söyleşide dijital gazetecilik konuşuldu. Moderatörlüğünü Süleyman İrvan'ın üstlendiği söyleşiye Doç. Dr. Bilge Narin konuk olarak katıldı.  Konuklarına Bilge Narin'i tanıtan Süleyman İrvan ilk sorusunu sorarak söyleşiyi başlattı. Süleyman İrvan : '' Dijital medya nedir? Medya dijital olunca ne değişiyor'' ? Bilge Narin : '' Dijital medya üç şeyi dönüştürdü ''. Dijital medyanın birçok şeyi değiştirdiğini belirten Bilge Narin '' Şunu söylemek istiyorum, iletişim araştırmaları yaparken üç şeye bakarız. Üretim aşaması, medya metni ve medya metnini izleyicilerin nasıl okuduğu. Dijital medya işte bu üçünü de dönüştürdü. Haberin üretim ve dağıtım süreci değişti'' dedi. Süleyman İrvan : '' Hipermetinsellik nedir '' ? Sıkça karşımıza çıktığını ve Bilge Narin'in de bu ko