Ana içeriğe atla

 

CORONA GÜNLERİNDE MEDYANIN KONUMU

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölüm başkanı Prof. Dr. Süleyman İrvan'ın yönetiminde dün saat 15.00 'da online söyleşi düzenlendi. Söyleşiye konuk olarak Nazife Güngör, Gül Esra Atalay, Eren Ekin Ercan ve Feride Zeynep Güder katıldı. Söyleşide içinde bulunduğumuz corona günlerinde medyanın konumundan bahsedildi. 

 '' Süleyman İrvan: Türk medyası görevini yerine getirebiliyor mu ? ''

Corona vakalarının sayısının artışına ve bu süreçte toplumu bilgilendirmekle görevli olan medyaya değinen Süleyman İrvan, '' Türk medyası bu süreçte görevini yerine getirebiliyor mu ? '' diyerek sorusunu konuklarına yöneltti.

 '' Gül Esra Atalay: " Korku ve panik ortamında medya yanlış haber yayınlıyor .''

Katılımcı öğrencilere ve hocalara selam vererek konuşmasına başlayan Gül Esra Atalay, yalnız Türkiye' de değil tüm dünyada medyanın bir savaş verdiğini ve çok az kuruluş dışında kötü sınavdan geçtiklerini belirterek ''Pandemi ve buna eşlik eden infodemi var. Yani yanlış bilgi salgını. Buda halkın yanlış bilgiler edinmesine ve paniğe kapılmasına neden oluyor'' şeklinde cümlelerine devam etti ve ekledi ''Yanlış bilgilendirme coronavirüs ile başlamadı fakat korku ve panik ortamında çok daha fazla yalan ve yanlış haber yayınlanıyor.'' diyerek sözü Eren Ekin Ercan' a bıraktı.

 Eren Ekin Ercan: '' Panik havasının yararlı olduğu kanısındayım.''

Medyanın panik havasından beslendiğini ve bu paniğe de ihtiyaç olduğunu belirten Eren Ekin Ercan,  ' İstanbul'da sokaklar büyük oranda boş. İnternet medyası sayesinde gençler bilinçleniyor ve yaşlı bireyleri bilinçlendiriyorlar. Bu panik havasının yararlı olduğu düşüncesindeyim.' şeklinde cümlesine devam etti ve ekledi ' Gençler medyayı daha iyi takip ediyorlar ve ellerindeki bilgileri etrafa ulaştırmaya çalışıyorlar. Bu konuda gençlerin daha duyarlı olduğunu düşünüyorum.'

 Nazife Güngör : '' Herkes fikir belirtebilir ama işin uzmanlarını dinlemek lazım.''

Nazife Güngör sözlerine karantina günlerinde medyanın insanlara sürekli olarak corona haberleri sunması ve dolayısıyla toplumun gece gündüz corona haberleri görüyor olmasına değinerek başladı ve şöyle devam etti ''Toplum elbette sık sık bilgilendirilmeli ama şu an gazetecisinden sosyoloğuna, psikoloğuna kadar herkes corona uzmanı olmuş durumda. Herkes fikir belirtebilir ama işin uzmanını dinlemek lazım.'' Sözü Feride Zeynep Güder'e bırakmadan önce medyanın paniğe değil duyarlılığa yönlendirilmesi gerektiğini belirterek sözlerini bitirdi.

Feride Zeynep Güder: '' En büyük sıkıntı, en güvenilir kaynağa dahi güvensizlik.''

Sözlerine yaşlılar için gözardı edilen bir noktadan bahsederek başlayan Feride Zeynep Güder şöyle ekledi '' Yaşlılar medyaya net ulaşamıyorlar, kaynakları evdeki gençler. Onlardan öğreniyorlar.'' ve devam etti '' Bize gerçek bilgiler verilse bile bu gerçekleri algılamakta sorun yaşıyoruz. Çünkü kaynağın güvenilirliğini sorgulamak bir yana algılamakta sorun yaşıyoruz. En güvenilir kaynağa bile güvensizlikle yaklaşıyoruz işte en büyük sıkıntı bu. Bunu da dijital şiddet olarak görüyorum'' diyerek sözlerini noktaladı.

 Süleyman İrvan'ın sorusuna verilen cevaplarla gerçekleşen söyleşi öğrencilerin sorularına konukların cevap vermesi ile son buldu.





























Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

GAZETECİ ESRA ÖZ İLE SAĞLIK HABERCİLİĞİ

         GAZETECİ ESRA ÖZ İLE SAĞLIK HABERCİLİĞİ Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya ve Gazetecilik Bölümü tarafından düzenlenen ve moderatörlüğünü Prof. Dr. Süleyman İrvan'ın üstlendiği online söyleşide sağlık haberciliği konuşuldu. Sağlık haberciliği konulu söyleşiye konuk olarak Esra Öz katıldı. Esra Öz'ü katılımcılara tanıtarak giriş yapan Süleyman İrvan ilk sorusunu yönelterek söyleşiyi başlattı. Süleyman İrvan : '' Türk medyasının coronavirüs salgınına bakışı hakkında ne düşünüyorsunuz '' ? Coronavirüsün başladığı ilk zamanlarda, virüsü bir grip olarak gören ve çorba için geçer diyen bir kitle olduğuna değinen İrvan şöyle devam etti '' Günümüze bakarsak virüsün ciddiyetinin farkındayız. Siz Türk medyasının coronavirüs salgınına bakışı hakkında ne düşünüyorsunuz? Bu süreçte medya ne durumda? ''  Esra Öz : '' Televizyonlarda ağzı hekimleri gördük''. Enfeksiyon hastalıkları uzmanların

BİLGE NARİN İLE DİJİTAL GAZETECİLİK

     DOÇ. DR. BİLGE NARİN İLE DİJİTAL GAZETECİLİK Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik Bölümü tarafından düzenlenen söyleşide dijital gazetecilik konuşuldu. Moderatörlüğünü Süleyman İrvan'ın üstlendiği söyleşiye Doç. Dr. Bilge Narin konuk olarak katıldı.  Konuklarına Bilge Narin'i tanıtan Süleyman İrvan ilk sorusunu sorarak söyleşiyi başlattı. Süleyman İrvan : '' Dijital medya nedir? Medya dijital olunca ne değişiyor'' ? Bilge Narin : '' Dijital medya üç şeyi dönüştürdü ''. Dijital medyanın birçok şeyi değiştirdiğini belirten Bilge Narin '' Şunu söylemek istiyorum, iletişim araştırmaları yaparken üç şeye bakarız. Üretim aşaması, medya metni ve medya metnini izleyicilerin nasıl okuduğu. Dijital medya işte bu üçünü de dönüştürdü. Haberin üretim ve dağıtım süreci değişti'' dedi. Süleyman İrvan : '' Hipermetinsellik nedir '' ? Sıkça karşımıza çıktığını ve Bilge Narin'in de bu ko

ORHAN ŞENER'İN DİLİNDEN DİJİTAL DÖNÜŞÜM

ORHAN ŞENER'İN DİLİNDEN DİJİTAL DÖNÜŞÜM Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümü tarafından düzenlenen söyleşide Dijital Dönüşüm konuşuldu. Moderatörlüğünü Prof. Dr. Süleyman İrvan'ın üstlendiği söyleşiye Orhan Şener konuk olarak katıldı.   Orhan Şener'i ikatılımcılara tanıtan Süleyman İrvan hız kesmeden söyleşiye giriş yaptı. Günün konusunun Dijital Dönüşüm olduğunu söyleyen İrvan, '' Dijital dönüşüm devam eden bir süreç. Sizce Türkiye bu süreci ne kadar yakalayabilmiş durumda ya da gazetecilikte dijital dönüşüm hangi seviyede?'' diyerek ilk sorusunu Orhan Şener'e yöneltti. Orhan Şener : '' Dijitalleşme var fakat dönüşüm yok''. Dijital dönüşümün toplumumuzda ne anlama geldiğinin bilinmediğini belirten Şener, sözlerine şöyle devam etti; '' 1996-2000 yılları arasında dönem gazeteleri, haberleri internete koyalım var olalım düşüncesi içindeydiler. 2000' lerde durum değişti. Bilgisayarların eve g