Ana içeriğe atla

CORONA VE KÜÇÜK ESNAF






                      CORONAVİRÜS KÜÇÜK ESNAFI  

                                NASIL ETKİLEDİ ?



          Coronavirüs'ün çalışan-çalışmayan, yaşlı-genç her kesimin yaşamını maddi manevi etkilediği bu süreçte, küçük esnaf ne şekilde etkilenmiş merak ettik ve 35 yıldır bakkal olan 61 yaşındaki Cengiz Aktürk ile röportaj gerçekleştirdik.

- Merhaba Cengiz Abi, malum şu günlerde coronavirüs salgınıyla mücadele veriyoruz. Küçük esnaf bu durumdan nasıl etkileniyor merak ediyoruz. Öncelikle sana virüs hakkında ne düşündüğünü sormak istiyorum. Sen bu virüs hakkında neler düşünüyorsun?

C.A : Merhaba kızım, hoş geldin. Ne düşüneyim, korku veriyor. Benimde yaşım 61, genç değilim. Ama ekmek teknemin başında durmak zorundayım. Mahalleden biri öldü geçen hafta, burnumuzun ucunda bu hastalık her an gelecekmiş gibi hissediyorum, korkuyorum. Allah kerim, önlemleri aldık bekliyoruz.

- Hazır önlem demişken, nasıl önlemler aldın bu süreçte? Kendini nasıl koruyorsun?

C.A : Görüyorsun elimde eldivenim, yüzümde maskem var. Dükkanı iyice temizledim. Müşteriler de daha çok çocuk, onlardan da uzak durmaya çalışıyorum. Taşıyıcı diyorlar onlar için. Maskeyi, eldiveni değiştirip duruyorum. Kimseyle görüştüğüm yok, dükkanı kapatıp doğru eve çıkıyorum. Elden bu kadarı geliyor kızım.

- Cengiz Abi peki işler nasıl?

C.A : Bu işlerin en başında marketlerde makarna bitmişti. Bende vardı o zaman. Marketlerde un, şeker de bitmişti. Herkes buraya hücum etti. 1 haftadır da ne gelen var ne giden. İşler iyi değil haliyle. İnsanların sokağa çıktığı yok şimdi, stoklar bitince gelirler herhalde ne diyelim.

- Bu süreçte medyanın bize yeterince bilgi verdiğini düşünüyor musun?

C.A : Veriyorlar kızım. Ne yapmalıyız, nasıl önlem almalıyız, kaç kişi ölmüş, kaç kişiye test yapılmış hep haberlerde. Hatta haberler bundan başka bir şey göstermiyor. Ben bazen kaçırıyorum gündemi, oğlum haberini veriyor. Gençlerin eli daha çok medyada tabii.Onlar daha iyi biliyor her şeyi. Sağ olsun bizi de bilgilendiriyorlar.

- Bu virüs için devletimizin aldığı önlemleri yeterli buluyor musun Cengiz Abi ?

C.A : Buluyorum kızım. Allah razı olsun bu devletten. Diğer ülkelerin hali ortada; İtalya, Fransa...
Hepsi bitmiş durumda. Biz erken davrandık önlemimizi aldık. Okullar hemen tatil edildi, yaşlılara yasak geldi. Maskemiz var, tıbbı araç-gereçlerimiz de hiç eksiğimiz yok. Hatta yardımlar gönderiyoruz. Sağlık bakanımız da elinden geleni yapıyor. Bizde önlemlere uysak Allah'ın izniyle kurtuluruz bu vebadan.

- Cevapların için çok teşekküğr ederim Cengiz Abi, kendine çok dikkat et.

C.A : Görüşürüz kızım.








































Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

GAZETECİ ESRA ÖZ İLE SAĞLIK HABERCİLİĞİ

         GAZETECİ ESRA ÖZ İLE SAĞLIK HABERCİLİĞİ Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya ve Gazetecilik Bölümü tarafından düzenlenen ve moderatörlüğünü Prof. Dr. Süleyman İrvan'ın üstlendiği online söyleşide sağlık haberciliği konuşuldu. Sağlık haberciliği konulu söyleşiye konuk olarak Esra Öz katıldı. Esra Öz'ü katılımcılara tanıtarak giriş yapan Süleyman İrvan ilk sorusunu yönelterek söyleşiyi başlattı. Süleyman İrvan : '' Türk medyasının coronavirüs salgınına bakışı hakkında ne düşünüyorsunuz '' ? Coronavirüsün başladığı ilk zamanlarda, virüsü bir grip olarak gören ve çorba için geçer diyen bir kitle olduğuna değinen İrvan şöyle devam etti '' Günümüze bakarsak virüsün ciddiyetinin farkındayız. Siz Türk medyasının coronavirüs salgınına bakışı hakkında ne düşünüyorsunuz? Bu süreçte medya ne durumda? ''  Esra Öz : '' Televizyonlarda ağzı hekimleri gördük''. Enfeksiyon hastalıkları uzmanların

BİLGE NARİN İLE DİJİTAL GAZETECİLİK

     DOÇ. DR. BİLGE NARİN İLE DİJİTAL GAZETECİLİK Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik Bölümü tarafından düzenlenen söyleşide dijital gazetecilik konuşuldu. Moderatörlüğünü Süleyman İrvan'ın üstlendiği söyleşiye Doç. Dr. Bilge Narin konuk olarak katıldı.  Konuklarına Bilge Narin'i tanıtan Süleyman İrvan ilk sorusunu sorarak söyleşiyi başlattı. Süleyman İrvan : '' Dijital medya nedir? Medya dijital olunca ne değişiyor'' ? Bilge Narin : '' Dijital medya üç şeyi dönüştürdü ''. Dijital medyanın birçok şeyi değiştirdiğini belirten Bilge Narin '' Şunu söylemek istiyorum, iletişim araştırmaları yaparken üç şeye bakarız. Üretim aşaması, medya metni ve medya metnini izleyicilerin nasıl okuduğu. Dijital medya işte bu üçünü de dönüştürdü. Haberin üretim ve dağıtım süreci değişti'' dedi. Süleyman İrvan : '' Hipermetinsellik nedir '' ? Sıkça karşımıza çıktığını ve Bilge Narin'in de bu ko

ORHAN ŞENER'İN DİLİNDEN DİJİTAL DÖNÜŞÜM

ORHAN ŞENER'İN DİLİNDEN DİJİTAL DÖNÜŞÜM Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümü tarafından düzenlenen söyleşide Dijital Dönüşüm konuşuldu. Moderatörlüğünü Prof. Dr. Süleyman İrvan'ın üstlendiği söyleşiye Orhan Şener konuk olarak katıldı.   Orhan Şener'i ikatılımcılara tanıtan Süleyman İrvan hız kesmeden söyleşiye giriş yaptı. Günün konusunun Dijital Dönüşüm olduğunu söyleyen İrvan, '' Dijital dönüşüm devam eden bir süreç. Sizce Türkiye bu süreci ne kadar yakalayabilmiş durumda ya da gazetecilikte dijital dönüşüm hangi seviyede?'' diyerek ilk sorusunu Orhan Şener'e yöneltti. Orhan Şener : '' Dijitalleşme var fakat dönüşüm yok''. Dijital dönüşümün toplumumuzda ne anlama geldiğinin bilinmediğini belirten Şener, sözlerine şöyle devam etti; '' 1996-2000 yılları arasında dönem gazeteleri, haberleri internete koyalım var olalım düşüncesi içindeydiler. 2000' lerde durum değişti. Bilgisayarların eve g